Airconditioning installatie
Op 18 november is onze reverse cycle ducted airconditiong geinstalleerd. Reverse cycle betekent dat het systeem zowel koelen als verwarmen kan en ducted houdt in dat er een centrale eenheid is en dat de koude of warme lucht via flexibele pijpen naar de individuele roosters in het plafond wordt geleid.
De dag voor de installatie werd al het materiaal al afgeleverd, en ik had zelf inmiddels een plateau van zes tegels gemaakt voor de buiten unit. Deze unit staat buiten tegen de muur van de home theatre.
Foto 1: Alle materialen voor de aircon opgestapelt in de garage.
Foto 2: Closeup van de centrale unit die boven het plafond geinstalleerd wordt.
Foto 3: Nog een keer de stapel met materialen voor de aircon.
Foto 4: Dit is de unit die buiten wordt geplaatst. Hij staat hier nog achter het huis.
Foto 5: Foto van het plateautje dat ik heb gemaakt van ‘afval’ tegels die de buren over hadden.
Foto 6: Closeup van een van de kleppen die de verschillende zones in het huis mogelijk maken. We hebben in totaal 8 zones in het huis die we individueel kunnen aan of uitzetten.
Foto 7: Dit is de electro motor die de klep open of dicht zet om een zone aan of uit te zetten.
Foto 8: Om de materialen makkelijk op de zolder te krijgen heeft de installateur 1 van de dakplaten verwijdert zodat alles via het dak naar binnen gebracht kan worden.
Foto 9: Hier zie je een van de installateurs op het dak om spullen naar binnen te brengen. Aan de rechterkant zie je ook onze TV antenne die we een maandje geleden geinstalleerd hebben.
Foto 10: Hier dragen ze de centrale unit naar het gat in het dak.
Foto 11: Alle materialen waren uitgespreid op onze rijbaan zodat alle pijpen makkelijk aan elkaar gezet konden worden.
Foto 12: De grote boor was noodzakelijk om twee gaten in de muur te boren voor de kabels van de aircon controller en de zone controller.
Foto 13: Er werden electriciteits kabels getrokken van de buiten unit, via het dak naar de meter box aan de andere kant van het huis.
Foto 14: Dit zijn de twee controllers aan de muur. De linker is voor de airconditioning zelf, aan/uit zetten, temperatuur regelen, timer zetten enz. en de rechter is de zone controller om de zones aan of uit te zetten.
Foto 15: De aircon is aangesloten op de electriciteit en op de onderste rij zie je de drie aardlek schakelaars voor de aircon.
Foto 16: Hier zie je de binnekant van de buiten unit. Er zit nog aardig wat electronica in.
Foto 17: De aircon wordt via een pomp gevuld met het gas dat gebruikt wordt om de lucht te koelen.
Foto 18: Rooster van de aircon in de computer kamer.
Foto 19: We hebben ook een rooster in onze badkamer laten zetten, dan is het ‘s winters niet zo koud in de badkamer.
Foto 20: Hier zie je het rooster in de gang naar de slaapkamers. Via dit rooster wordt de lucht uit het huis aangezogen en dan via de aircon gekoeld en weer terug in het huis geblazen.
Foto 21: Een rooster in de keuken, en eentje in de eetkamer. Er zit er ook nog eentje in zitkamer en die drie vormen samen 1 zone.
Foto 22: Dit is de hoofdschakelaar van de aircon die boven de buiten unit zit.
Foto 23: Een aantal technische details van de aircon.
Foto 24: De buiten unit zoals hij er nu bij staat.
Foto 25: Dit is hoe het er nu uitziet boven het plafond. Deze foto is genomen vanuit het zolderluik richting de voorkant van het huis. Aan de rechterkant zie je de centrale unit waar alle pijpen mee verbonden zijn die naar de individuele roosters leiden. Op de voorgrond zie je twee groten pijpen die de lucht aanzuigen via het rooster in de gang.
Foto 26: Dit is de verdeler aan de achter kant van het huis. Hier zijn de computer kamer, Sarah’s slaapkamer, onze slaap- en badkamer, en de eetkamer op aangesloten. De eetkamer is het enige rooster dat altijd open is. Dit is om te voorkomen dat iemand de aircon aanzet en alle zones afsluit en zo de boel op blaast.
Foto 27: Dit is de pijp naar onze slaapkamer en badkamer.
Foto 28: Hier nog een keer dezelfde verdeler aan de achterkant van het huis. Zoals je ziet heeft een van de aftakkingen geen motor om de klep open te zetten. Dit is het ‘altijd open’ rooster in de eetkamer. Je kunt de klep wel handmatig verder open of dicht zetten. De motoren zijn via een draad verbonden met de controller die bovenop de centrale unit ligt.
Foto 29: Dit is de centrale unit die met metalen strips aan de dakbalken is opgehangen om vibraties te verminderen. De linker kant zuigt de lucht aan terwijl via de rechter kant de lucht word uitgeblazen naar de plafond roosters.
Foto 30: Hier zie je hoe de metalen strips zijn bevestigd aan de dakbalken.
Foto 31: De controller waar alle motoren op aangesloten zijn ligt boven op de centrale unit.
Foto 32: Dit is de andere kant van de centrale unit waar de aansluiting zitten voor de electriciteit, aan- en afvoer van koel vloeistof/gas, afvoer van condens water en afvoer van de waterbak die onder de unit zit voor het geval deze lekt.
Foto 33: Nog een keer de aansluitingen van de centrale unit.
Foto 34: De pijpen voor de koelvloeistof/gas en electriciteit gaan hier naar de buiten unit.
Foto 35: Deze foto is genomen vanaf de voorkant van het huis richting de achterkant. Je ziet hier de tweede verdeler die lucht stuurt naar de keuken, zitkamer, theatre, activity en de twee overige slaapkamers.
Foto 36: Centrale unit nog een keer waar van rechts de lucht wordt aangezogen en via links de lucht weer wordt uitgeblazen.
Foto 37: Laatste foto laat de pijpen naar de activity en de slaapkamer naast Sarah’s slaapkamer zien, elk met hun eigen klep om de lucht toevoer te regelen.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.